MARC MOMMAAS OVER LIMBURGSE JAZZ HELDEN

LIMBURGSE JAZZ HELDEN

MARC MOMMAAS OVER LIMBURGSE JAZZ HELDEN

Marc Mommaas soundcheck

Marc Mommaas is, als ik hem ontmoet, 42 jaar, woont in New York, al 14 jaar. Studeerde in Amsterdam af als econoom. Sprak met zijn vader… Het gesprek met pa ging ongeveer zo:

“Pa, ik heb een baan aangeboden gekregen. Je kunt een baan krijgen jongen? Maar dat is fantastisch, zekerheid, geld, carriere….

Maar pap, ik wil musicus worden, ik wil  met m’n sax naar Amerika en daar verder studeren…”

Vader keek op, richtte zich tot hem: “Marc , je hebt groot gelijk, ga je eigen weg jongen….”. Marc stapte in het vliegtuig.

Vader was kunstenaar in hart en nieren, overleed in 2009. De band tussen hen is en blijft. Vol trots praat hij over zijn vader, kunstschilder.  Hij was Marc’s eerste jazzdocent. Marc leerde van hem de taal van de kleur. Marc is dan ook een kunstenaar met sax. Dat kwam niet aanwaaien. Marc  fietste dagelijks uren door Harlem, ging luisteren, spelen in jazzclubs achteraf en van wereldfaam. Langzaam gingen ze hem waarderen, zijn vasthoudendheid. Zijn hardheid voor zichzelf, zijn keuze voor het dollarloze muzikanten bestaan in de Jazzstad van de wereld.

Nu nodigen de “groten” hem uit, om mee te doen, als gastspeler. Zijn CD project “Landmarc” spreekt boekdelen, over melodie, arrangeren, over “guitars gently wheeping…”

Marc  Mommaas  werkt volgens de ladder van vijf. Hij zoekt contact, wil communiceren, met musici, met het publiek. Dat maakt zijn performance aanstekelijk, dat maakt de beweging, “time” is het eerste en belangrijkste begrip….techniek het tweede, veelzijdig het derde, hard werken het vierde, inspiratie het vijfde. Marc werkt dag en nacht , het houdt niet op. Stilstand is achteruitgang. New York is de inspiratie zelf, iedereen is in een flow, je zit vanzelf op de golf, zo niet ben je “out”. Limburg is “thuiskomen” letterlijk en weer vertrekken, dat ook.

New York, daar leeft en speelt hij, als de beste.

Jo Dautzenberg.