JOEP VAN LEEUWEN

LIMBURGSE JAZZ HELDEN

JOEP VAN LEEUWEN

Gitaarjoep van leeuwen small

22-10-1955

geboren in Maastricht

 

www.joepvanleeuwen.nl

Joep van Leeuwen speelt in bezettingen variërend van solo jazzgitaar tot big band. Daarnaast zoekt hij het muzikale grensverkeer op in jazz cross over bezettingen als kerkorgel, strijkkwartetten en  Gregoriaanse muziek. Met Maastricht als basis speelt hij op podia in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk,  Zwitserland, de VS en festivals als (3 maal op het) Montreux Jazz Festival, Jazz à Liège, Jazz Mecca, Music Nights en Moulin de Broukay.

Joep van Leeuwen speelt melodische moderne jazz daarbij soepel en wisselend van akoestische gitaar, naar versterkte gitaar en synthesizer gitaar.  Zijn stijl is bescheiden maar intensief. Hij heeft een bijna genetische afkeer van oppervlakkigheid. De wortels van Bebop en Hardbop zijn goed te horen met een ondertoon van van Cool Jazz, echter, zonder koud te zijn!

Naast jazzthema’s componeerde Joep van Leeuwen voor de duo’s als gitaar & trombone, gitaar & kerkorgel, maar ook voor big band en strijkkwartetten uitgebreid met gitaar en c-bas.

Op 27 november 2005 kreeg Joep van Leeuwen de Jerry van Rooyen Award, een prijs voor personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de jazz in Limburg.

Auteur

Joep van Leeuwen publiceert veel artikelen over jazz die vooral gewaardeerd worden vanwege de toegankelijke manier waarop complexe jazzzaken voor een algemeen publiek toegankelijk gemaakt worden. Daarnaast deed hij in samenwerking met de Universiteit onderzoek naar de manier waarop conservatoria hun eindexamenbeoordeling doen.