JO DIDDEREN

LIMBURGSE JAZZ HELDEN

JO DIDDEREN

contrabasjo didderen profiel

18-4-1966

geboren in Kerkrade

Studeerde van 1986-’88 klassiek contrabas bij Jean Sassen en Henk Guldemondt aan het Maastrichts Conservatorium,en tussen 1988-1994 contrabas-jazz bij Jacques Schols aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Vanaf 2001 is Jo Didderen werkzaam als docent aan het Centrum voor de Kunsten Roermond (basgitaar/theorie/improvisatie/bandcoaching),en bij Kreato Thorn als docent contrabas. Van 2008-2012 is hij docent basgitaar in Venlo, en sinds 2011 docent contrabas/basgitaar/bandcoaching/theorie in Lanaken (Academie voor Muziek en Woord).

Jo Didderen speelde met o.a. Erik Vloeimans, Dick de Graaf, John Ruocco, Toon Roos, Dizzy Gillespie, Pat Metheny, Ernst Reijseger, Oene van Geel, Mike Roelofs, Eef Albers, Charlie Green, Monsieur Dubois, Mo’Jones, Jimmy Kelly.

Bassist Jo Didderen is in de jazzwereld in eerste instantie bekend door zijn werk met de Mijke Loeven Band en Sprinkhuizen, Fennis & Didderen. De Mijke Loeven Band maakt 2 cd’s en is diverse malen te beluisteren op radio en tv. Ook staat de band op het North Sea Jazz Festival   ( ’95 ) en concerteert in de Nederlandse ambassade te London.Het eigenzinnige trio SF&D maakte tot nu toe 3 cd’s en is zeer succesvol. Zo trad de band tot 2 keer toe op in het tv-programma ‘Reiziger in Muziek’  en speelde op bijna elk podium in Nederland. Ook in Belgie en Duitsland wordt regelmatig getoerd. De laatste jaren begeleidt SF&D de Haagse cabaretier Sjaak Bral tijdens zijn theatertournee’s. In 2012 viert het trio zijn 20-jarig jubileum.

Naast SF&D speelde Jo Didderen ook in de band van zangeres Digna Janssen.Van deze formatie verscheen in 2001 het debuutalbum. Didderen levert voor alle genoemde bands eigen composities,en speelt naast contrabas ook basgitaar en vooral de ‘v.Zalinge-bas’ (een elektrische contrabas ). Sinds enige tijd is hij ook lid van de Arno Adams Band en de groep van singer-songwriter Bart Oostindie . Een volgend succesvol project is BBThree, een groove-jazzband rond zanger/toetsenist Johan de Haan. Voor deze band schrijft Jo Didderen het nummer Diner Dansant,dat enige tijd gebruikt is als tune van een radioprogramma van de Limburgse omroep L1, en als vinyl-single verschijnt op het label van de roemruchte DJ Soulrabbi.

Met BBThree-drummer Steffen Thormählen vormt Didderen tevens de ritme-sectie van de Mo’Jones BigBand, waarmee in korte tijd een stevige live-reputatie wordt opgebouwd. In 2012 verschijnt Didderen’s solo-album Songs For My Father. Op dit eerbetoon aan Jo’s in 2004 overleden vader wordt de bassist ondersteund door zijn vele muzikale vrienden, waaronder Mike Roelofs, Bart Oostindie, Mijke Loeven en Arno Adams.

Didderen staat bekend als een breed inzetbare,solide ‘no nonsense’ bassist met een zeer eigen sound.

Naast al deze werkzaamheden schrijft Jo Didderen ook over muziek,o.a. voor het Limburgs Dagblad,popmagazine Heaven,en het vakblad De Bassist.